- gir deg litt mer å snakke om 
 
 
 

 

Brighton - England


Kreative Brighton – nærmere Norge enn du tror


Brighton kan ved første øyekast minne om en rufsete, småfull 60 år gammel fotballspiller som skryter
av 40 år gamle pokaler. En litt lurvete ferieby med mange synlige bevis på at den en gang var best. Når du kommer nærmere inn på den ærverdige badebyen med 270 000 innbyggere, vil du imidlertid se at Brighton er en levende by med dyktige, kreative mennesker og mye sjel.


Brighton fikk sin oppblomstring på siste del av 1800-tallet da direktetog fra London gjorde verden større for rike de hovedstadsborgerne. De drakk afternoon tea på paviljongene, gikk tur på strandpromenaden og ble underholdt på teatrene. Det klirret i glassene på de elegante hotellene og på The Duke of York's Picturehouse, England’s eldste kino, var det fulle saler. 

Det var dette livet Jane Austen, Agatha Christie og de andre forfatterne formidlet til en hel verden. Her løste Hercule Poirot sine feriefloker, her dukket adonisen Mr. Darcy opp og her ligger puben The Cricketers, udødeliggjort av Graham Greene i romanen Brighton Rock.
 
Så kom motgangen. Charterflyene og Ryanair var like nådeløse mot de engelske badebyenes utvikling som den har vært mot mange av våre høyfjellshotell, men i osen av fordums storhet, vokser det nå frem en ny by med en sterk identitet.
 
Den kreative industrien
Brighton har alltid vært et arnested for unge, kreative mennesker med kunstneriske evner. Food for Friends var en av UK’s eldste vegetarrestauranter da den ble etablert 1981. I North Laine ligger bohemkafeene tett. "Hos oss er alt naturlig" står det på skiltet til en kafé som spesialiserer seg på økologisk mat. Maten serveres av en jente med knall rosa hår og klær kjøpt i en lokal «vintage shop». Det var nok også naturlig at Englands første naturiststrand ble åpnet på Brighton Beach i 1980.

I dette landskapet har det vokst frem en fargerik og kreativ industri som er viktig for byens næringsutvikling. En av fem bedrifter og 10% av jobbene kan i dag relateres til «art and creative industries». Dette tiltrekker seg turister og nye næringsetableringer.

Brighton har lenge blitt kalt for the Gay Capital of England, og i Kemptown preger de mange homoseksuelle innbyggerne bybildet. Der står Englands eneste minnesmerke over AIDS-ofre.
 
Historie og underholdning
I The Lane, «gamlebyen», ligger det praktfulle bygg som forteller om Englands posisjon som kolonimakt. Først og fremst enorme Royal Pavilion, den tidligere kongelige residensen med svært indiskinspirert arkitektur. Her finner du også konsertsalen Brighton Dome, Brighton Museum and Art Gallery og The Royal Theatre hvor det ofte er populære musikaloppsetninger.
 
I oktober 1984, midt under gruvestreiken, ble et bombeattentat utført på det konservative partiets årlige landskonferanse på Grand Hotel i Brighton. Bomben var rettet mot statsminister Margareth Thatcher. Fem døde, 34 ble skadet. IRA tok på seg ansvaret og uttalte: "I dag hadde vi uflaks, men vi kommer tilbake. Vi trenger bare å ha flaks en gang. Du må ha flaks hver gang."
 
Fotballinteresserte husker nok Peter Ward, Steve Foster og Brightons prestasjoner på Goldstone Ground på 80-tallet. Nå har byen fått ny stadion, Amex Community Stadium, som er malt med Jotun maling. Stadion har plass til 30 750 tilskuere og forrige sesong var det i snitt 27 286 tilskuere innenfor portene.  Londons beboere drar gjerne til Brighton når de skal la seg underholde. Her er fotball, kultur, galopp, hundeveddeløp, cricket, vannsport, tivoli, motorsport, casino og en mengde fish & chips sjapper.

Brighton er rimeligere enn London, og det tar bare en drøy halv time fra Gatwick Airport og ned til perlen på sørkysten!


 

 
Webdesign

        Now We´re Talking! AS               Postboks 32              3249 Sandefjord              Norway              Tel. +47 33 52 40 30              Kontakt oss: post@nwt.no